• Novinky

            • Stanovačka na Jednotku


            • Naši štvrtáci  sa rozlúčili so školou ako sa patrí. „Prespávačkou v škole.“ Na školskom dvore si rozložili stany, pre viacerých z nich to bola prvá skúsenosť. Vybláznili sa na ihrisku a zahrali sa loptové hry. Príchodom večera si založili ohník, opiekli špekačky, slaninku a aj si veru zaspievali. Všetci sme si to užili. 

              Monika Giláňová, Soňa Bistová

              Viac fotografií nájdete TU

            • Prvá pomoc so zdravotníckym záchranárom

            • V utorok, 27.6.2023, mali naši siedmaci besedu so zdravotníckym záchranárom F. Sebőkom z RZP Kremnica. Opäť si prešli zásady prvej pomoci, ako správne prvú pomoc poskytnúť, kedy volať 155 a pod odborným vedením p. záchranára si mohli vyskúšať KPR, či dať spolužiaka do stabilizovanej polohy. 

              Pánovi Sebőkovi ďakujeme za čas a ochotu prísť medzi nás. Veríme, že ak bude treba, naši siedmaci zachovajú chladnú hlavu a správne poskytnú prvú pomoc.

            • Návšteva zo Svitáv

            • Bolo to ešte v marci, keď našu Jednotku navštívili učitelia z partnerskej školy zo Svitáv z Českej republiky. Pán riaditeľ s pani zástupkyňami im ukázali krásy a pamiatky nášho mesta.  Prešli sa aj priestormi našej školy počas dňa otvorených dverí. V tej chvíli sme ešte netušili, že sa naši partneri o niekoľko mesiacov vrátia. A nie sami. Na druhý deň nás, Zuzku a Michala - triednych šiestackých tried, zavolali na krátke stretnutie. A myšlienka - stretnúť sa spoločne so žiakmi zo Svitáv - bola na svete.

              V utorok 20.6. sme sa privítali a prešli do kaštieľa v našom meste. Po prehliadke sme sa presunuli do parku, aby sme partnerskej škole ukázali nie len to, akú nádhernú prírodnú pamiatku tu máme, ale aj to, kde sa budú môcť už v stredu okúpať. Utorok sme ukončili spoločnou opekačkou v areáli školy.

              Na stredu sme si naplánovali športový deň.  Zapojili sa aj samotní učitelia. Deň začal futbalom, ktorý skončil najkrajším možným výsledkom - remízou. Naše zmiešané mužstvo chlapcov a dievčat bojovalo, spolupracovalo a ukázalo, že v jednote je sila. Po futbale sme sa presunuli do telocviční. Tu sme vo volejbalovom turnaji získali 2. a 4. miesto. Po to prvé miesto si pôjdeme o rok do Svitáv J. Súbežne s volejbalom sa konal aj stolnotenisový turnaj, v ktorom náš pán učiteľ nechal vyhrať Filipa, triedneho šiestakov zo Svitáv.

              Oba dni sme ukončili slávnostne odovzdaním cien za úspechy. Žiaci a učitelia nielen partnerskej školy, ale aj našej Jednotky, boli naozaj radi, že sme mohli spolu stráviť dva úžasné dni.

              Dovoľte nám poďakovať, milí partneri z ČR, za to, že sme mohli zažiť s vami dva dni radostí, úspechov, spolupráce a zažiť pocit, že naše povolanie má naozaj zmysel. Ďakujeme a vidíme sa znovu o rok.

              Viac fotografií nájdete TU

            • Výtvarný krúžok

            • V mesiaci apríl  sa uskutočnil aj Výtvarný krúžok na tému zvieratá, učili sme sa kresliť zvieratká ako lev, žirafa podľa predlohy a potom sme niektoré z nich vyrobili aj z roliek toaletného papiera, popritom si žiaci opakovali mäkké a tvrdé spoluhlásky podľa  začiatočných písmen zvierat.  
              V mesiaci máj sme sa zamerali na výrobu na témy Deň mlieka a Deň matiek. Deň mlieka sme oslávili výrobou koláže: Moje obľúbené mliečne výrobky a na ďalšej hodine sme vyrábali kravičku z roliek toaletného papiera. Deň matiek sme oslávili výrobou kvetín z farebného papiera, ktoré deti darovali svojim mamám.   
              V júni sme sa zamerali na témy: Prázdniny a oslava konca školského roka, žiaci vyrábali vejár a rybku z papiera.  Posledné dva týždne sa Výtvarný krúžok neuskutočnil z dôvodu účasti na Cvičení v prírode a z dôvodu záveru školského roka 2022/2023. 

              Viac fotografií nájdete TU

            • Čitateľský krúžok

            • Od septembra 2022 na našej základnej škole prebieha čitateľský krúžok pre deti so ŠVVP a zo SZP. Navštevujú ho žiaci 4. B. triedy a žiaci z 2. B. triedy. Žiaci z 4. B. triedy čítajú detskú literatúru: Ján Navrátil – Uzlík a nitka, pod vedením pedagogickej asistentky.

              Žiaci štvrtého ročníka čítajú okrem stanovenej literatúry aj knihy podľa svojho výberu, ktoré si prinesú z domu. Napríklad rozprávka z knihy Pokladnica rozprávok – Vták ohnivák a líška Ryška, kniha Oteckovia.

              V rámci prípravy na školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín sme precvičovali báseň Návšteva a v rámci domácej úlohy sme sa učili naspamäť báseň Zlatá muzika.

              Cieľom čitateľskej gramotnosti žiakov je vytvárať u detí pozitívny vzťah ku knihe a k čítaniu, rozvíjať slovnú zásobu, zlepšovať rečový prejav detí, ako aj zvyšovanie pozornosti počúvaného textu.

              Rozvíjame základné čitateľské zručnosti a stratégie ako sú: kladenie otázok, predvídanie, odvodzovanie, zhrnutie textu, vizualizácia, monitorovanie.

              Našou hlavnou snahou je osvojiť si správnu techniku čítania a prijať knihu za pozitívneho spoločníka počas celoživotného vzdelávania.

              Viac fotografií nájdete TU

            • Dôležitý oznam ŠJ

              1. Prosíme žiakov, študentov, ich rodičov a všetkých stravníkov, aby prípadné odhlásenia do konca školského roka nahlásili čo najskôr (aj ihneď), aby školská jedáleň mohla prispôsobiť objednávky potravín.
              2. Prosíme tiež všetkých rodičov a stravníkov, aby si zrušili trvalé príkazy na úhradu stravného. Vyúčtovanie Vám príde na účty do 31. júla 2023. Pokyny na platby na september sledujte na webe školy cca od 15. augusta 2023.
              3. Rodičia žiakov, ktorých ste prihlásili na letný tábor do ŠKD v júli a auguste, nezabudnite vykonať úhrady stravného podľa pokynov školy. V prípade neúčasti odhláste dieťa čo najskôr a včas podľa pokynov na webe školy.

               

              Ďakujeme za porozumenie

            • Žiak na 1

            • Na podujatí Žiak na 1 sme dnes podvečer slávnostne ocenili žiakov, ktorí tento školský rok našu školu úspešne reprezentovali v rôznych vedomostných či športových súťažiach.

              ĎAKUJEME, STE SKVELÍ!
               

              Fotografie nájdete TU

            • Geometria v pohode

            • Hodina geometrie v pohybe sa nám páčila. Merali sme v metroch aj centimetroch všetko, čo nás napadlo. Úsečky, stavebnicu, koberec, dvere aj našu chodbu. Porovnali sme všetky údaje. Na slovenskom jazyku sme vyskúšali odmerať aj slová a vety. Bolo to zábavné, ale aj poučné.

              Viac fotografií nájdete TU

            • ŠvP Tramptária na Krahuliach

            • Naši štvrtáci sa zúčastnili školy v prírode Tramptária v obci Krahule. Každý deň mali možnosť zúčastniť sa zaujímavých aktivít, ako napríklad jazda na koni, streľba z luku, futbal, florbal, nacvičovanie tancov, divadielka... Súčasťou programu boli aj dve turistické vychádzky -  výstup na neďalekú rozhľadňu a turistickú vychádzku do geografického stredu Európy spojenú s návštevou starobylého Kostola narodenia sv. Jána Krstiteľa. Každý večer mali kultúrny program – pošta, cez ktorú mohli vyjadriť svoje postrehy, návrhy, talentmánia, diskotéka.... Cestou domov navštívili Kremnicu - štôlňu Andrej a Kostol sv. Kataríny.
              Všetci sa vrátili domov spokojní. 

              Viac fotografií nájdete TU