• Novinky

            • Mikuláš sa stratil!

            • Na Jednotke sa dnes stratil Mikuláš!!!
              Ráno síce privítal deti vo vestibule a šatni, no cestou do tried sa kamsi stratil! Aj s darčekmi! A to bol veru problém, ktorý riešila celá škola. V každej triede sa riešili úlohy a hlavolamy, aby deti dostali od anjela a čerta indície, kde by ho asi tak mali hľadať. Po niektoré indície si deti museli ísť dokonca do učebne fyziky a biológie a riešiť úlohy tam! Radosť zo získania indícií bola rovnako veľká ako radosť z vyriešenia poslednej hádanky - miesta, kam sa Mikuláš ukryl. Poslednou a zároveň najjednoznačnejšou indíciou boli snehové stopy vedúce rovno do telocvične. Tu deti Mikulášovi zaspievali, zarecitovali a dostali aj sladkú odmenu.
              Okrem riešenia úloh, hádaniek a rébusov sa dnes v triedach robila vianočná výzdoba, pozerala vianočná rozprávka, niekde sa vyrábali pozdravy pre etwinningových kamarátov v zahraničí, niekde vianočné dekorácie z dreva, niekde z kovu ... Celkovo to bol vydarený a pohodový sviatočný deň.
              Ďakujeme všetkým organizátorom, dekoratérom, tvorcom hádaniek a úloh z radov učiteľov, asistentov a aj žiakov ♥️. 

              Viac fotografií nájdete TU

            • Školský podporný tím

            • Vážení rodičia, milí žiaci,

              od tohto školského roka 2023/2024 na našej škole funguje školský podporný tím (ŠPT). Podľa §84a zákona 138/2019 Z.z je to spolupracujúca skupina ľudí zostavená z odborných a pedagogických zamestnancov školy, ktorí sa podieľajú na tvorbe rešpektujúcej klímy školy. ŠPT pracuje nielen s deťmi, ale aj s učiteľmi a rodičmi v rámci trojstupňovej pomoci, ktorá je súčasťou piatich stupňov podpory v systéme poradenstva a prevencie. Personálne u nás ŠPT tvorí školská špeciálna pedagogička, školská psychologička, výchovná a kariérna poradkyňa a koordinátorka prevencie. Úlohou ŠPT je vytvárať podmienky, aby sa každý žiak mohol v škole maximálne rozvíjať, vytvárať systém podpory okolo žiakov, učiteľov a rodičov, aby mohli efektívne inkluzívne fungovať všetky zložky. ŠPT je pre všetkých žiakov, nielen pre žiakov so ŠVVP. Medzi najvýznamnejšie hodnoty pre inkluzívne vzdelávanie patrí spravodlivosť (v prístupe k žiakom), rešpekt k rozdielnostiam, tolerancia, empatia, spolupráca.

              ŠPT môže realizovať okrem iných aj tieto činnosti:

              · vyhľadávanie a identifikácia zdrojov a rizík u žiakov,

              · preventívne a depistážne programy,

              · poradenstvo a vzdelávanie učiteľov a rodičov,

              · cielené intervencie,

              · mentoring pedagogických asistentov,

              · aktívna spolupráca s poradenskými zariadeniami. 

            • Metodický seminár pre učiteľov anglického jazyka

            • Minulý týždeň hostila naša Jednotka prezenčný seminár pre učiteľov anglického jazyka s názvom Učme efektívnejšie a modernejšie, ktorý organizovalo renomované vydavateľstvo Oxford University Press. Vďaka našej pani učiteľke Tršovej Husárovej zavítali v tomto školskom roku na našu školu. Seminára sa zúčastnili aj učitelia anglického jazyka z okolitých škôl a všetci odchádzali spokojní a s novými nápadmi a tipmi na modernejšie učenie, ktoré určite ocenia aj ich žiaci.

            • Medzinárodný e-Twinningový projekt

            • Žiaci zo 6.A, pod vedením pani učiteliek anglického jazyka, od septembra spolupracujú so svojimi rovesníkmi zo 6 rôznych krajín (Grécko, Španielsko, Chorvátsko, Poľsko, Turecko a Srbsko) na spoločnom projekte s názvom We learn together, we grow together.

              V prvej fáze projektu boli žiaci rozdelení do troch medzinárodných skupín a každá skupina mala za úlohu čosi iné: jedna skupina kreslila obrázky súvisiace s vybranou partnerskou krajinou, druhá zisťovala základné info o krajine a tretia vytvorila online kvíz. Taktiež tvorili logo projektu.

              Žiaci takto rozvíjajú nielen svoje jazykové a digitálne zručnosti, ale aj schopnosť pracovať v tíme, svoju tvorivosť a multikultúrne znalosti. Projekt končí v júni budúceho roka a dovtedy žiakov čaká ešte veľa zaujímavých úloh.

            • Vitráže

            • Pár vitráží 6.B je už vystavených a ďalšie sa k nim pridajú už zajtra ...

              #STREDOVEKAarchitektura, #vitraz

              Mgr. Barbora Mikulová

            • Darčeky pre blízkych

            • Ako vždy, aj teraz sme spojili príjemné s užitočným.

              Vďaka veľkej prosbe a iniciatíve najmenších navštevovateľov krúžku Kreatívny ateliér si už niektorí žiaci

              vytvárajú darčeky pre svojich blízkych.

              Ich radosť je na nezaplatenie!

            • Zvianočnieva sa ...

            • V zimnej výzdobe sa už pomaly zvianočnieva 🎄. Na fotografiách je len časť výzdoby 😉 - práce žiakov 2.stupňa, učiteľov aj p. asistentiek pokope 😊.

              Mgr. Barbora Kollarová

            • A víťazstvo je naše!

            • Okresné kolo Technickej olympiády v kategórii A sa konalo 23. 11. 2023. Súťaž pozostávala z dvoch častí. Prvá časť prebiehala formou riešenia vedomostného testu a druhou bola praktická úloha, ktorá preverila tvorivosť a zručnosť všetkých zúčastnených. V praktickej časti žiaci podľa priloženého technického výkresu zhotovovali z pripraveného materiálu, pomocou nástrojov a náradia špachtľu.

              Na prvom mieste sa umiestnili žiaci našej školy z 9.B triedy Richard Kavacký a Katarína Marková.

              Blahoželáme!!!

            • Okresné kolo olympiády zo slovenského jazyka

            • Dňa 15.11. sa Alicka Gocníková z 9.A triedy zúčastnila na okresnom kole olympiády zo SJL, na ktorom si vybojovala titul úspešného riešiteľa a 3. miesto jej uniklo len o jediný bod. Alicke srdečne gratulujeme!

            • Projekt Národnej banky Slovenska - 5peňazí

            • My, deviataci z Áčky sme si dnes spravili netradičný výlet. Ráno sme išli autobusom do Kremnice, kde sme navštívili múzeum a zapojili sa do projektu Národnej banky Slovenska - 5peňazí. Cieľom tohto projektu je naučiť žiakov riešiť úlohy zo života, hlavne v oblasti finančnej gramotnosti.
              Keďže tento rok už aj nás čaká veľké rozhodnutie - výber strednej školy, triedna pani učiteľka Zuzana Murgašová​, sa rozhodla nás prihlásiť, z čoho sme boli nadšení. Mali sme veľa priestoru na to, aby sme sa zamysleli nad tým, čo nás baví, čo chceme robiť a hlavne, čo musíme robiť preto, aby sme sa mali v budúcnosti dobre. Pretože všetko, závisí len od nás. Mali sme možnosť stretnúť sa s úžasnou pani lektorkou. Bola veľmi milá, motivovala nás k tomu, aby sme študovali a robili to, čo nás baví.
              Počas stretnutia sme riešili rôzne úlohy a aktivity, každý sme si prišli na svoje. Na záver sme sa rozdelili do skupín a na chvíľku sme si vyskúšali, aké je to narábať s vlastnými finančnými prostriedkami. Pomocou kartičiek a pracovného listu sme si určili príjmy, z ktorých sme museli pokryť všetky výdavky z bežného života. Do Žiaru sme odchádzali s novými vedomosťami a nakopnutí študovať to, čo nás baví. Sme radi, že sme takto mohli stráviť školské dopoludnie, páčilo sa nám.
              Alica Gocníková​, 9.A

              Viac fotografií nájdete TU