• Novinky

            • Žiaci 8.B triedy navštívili SOŠ obchodu a služieb v ZH

            • Prehliadka školy sa im veľmi páčila. Videli, ako a kde sa pripravujú na svoje povolanie kaderníci, kuchári aj čašníci. Oboznámili sa s programom Erasmus+, v rámci ktorého boli ich študenti na Malte aj v Portugalsku. Naučili sa aj zaujímavé ozdobné skladanie obrúskov, ochutnali mandľové keksíky. Pripravila im ich študentka, ktorá bola na Malte a odtiaľ si priniesla na ne recept. Preskúšali sa aj v znalosti angličtiny, ktorá je pre tieto profesie veľmi potrebná. Víťaz dostal odmenu  aj za to, že vedel, kto je someliér, barman, či barista :). Niektorí odtiaľ odchádzali so zaujímavou farebnou úpravou vlasov... :) Viacerí sa vyjadrili, že táto škola sa im veľmi páči a možno budú o nej uvažovať pri podávaní prihlášok na strednú školu. 

              Ďakujeme p. vých. poradkyni p. Žiakovej, že nám túto prehliadku navrhla a umožnila.

              Všetky fotografie nájdete TU

            • Na návšteve v Krakowe

            • V stredu – 25. mája 2022 sme navštívili s deviatakmi a ôsmakmi kráľovské hlavné mesto Krakow. Je to  druhé najväčšie mesto Poľska. Zároveň je hlavným mestom Malopoľského vojvodstva. Má rozlohu 326,85 km², žije tu 780 981 obyvateľov a v metropolitnej oblasti viac ako 1,7 milióna (2017). Staré mesto je charakteristické početnými historickými stavbami (komplex stredovekých a renesančných budov Starého mesta, hrad Waweltržnica Sukiennice). Sídli tu Jagelovská univerzita či Poľská akadémia vied. Metropola južného Poľska leží na hornom toku rieky Visla.

              Mestom nás previedol pán sprievodca Kosorinský a touto cestou mu chceme poďakovať za jeho odborný výklad.

              Mgr. Andrea Némethyová

            • Svetový deň včiel

            • Prváci včera rôznymi veselými aktivitami oslávili Svetový deň včiel. Tak ako včielky spoločne a usilovne vyriešili všetky úlohy. S Ivkou si zacvičili v prírode s chrobáčikmi a včielkami, spoznali včelie spoločenstvo, počítali včeliu matematiku, vyrobili si včielky robotnice a nakoniec ochutnali sladký medík.

              Fotografie nájdete TU

            • Dopravné aktivity v ŠKD

            • Slnečné popoludnie v klube tretiaci venovali dopravným aktivitám. Pohybová hra Semafor preverila pozornosť, rýchlosť a bystrosť. Bezpečné cesty sme poňali trošku akčne. Na asfaltovej ploche vznikli cesty, chodníky, dopravné značky aj obchody nášho mesta. Deti si hravou formou precvičili svoje vedomosti o dopravnej výchove.

              Všetky fotografie nájdete TU

            • Po dlhšej dobe konečne exkurzia!

            • Po dlhšej dobe konečne exkurzia! Triedy 6.A a 6.B navštívili Bojnice. Prvou zastávkou bolo Múzeum praveku Prepoštská jaskyňa, kde sme sa oboznámili so životom neandertálcov na území Slovenska. Vybraní spolužiaci zatancovali „šamanský tanec dobrého dňa“ a všetci sme si v kvízoch preverili vedomosti z biológie a histórie. Potom sme presunuli do ZOO. Slnečné počasie prialo nielen nám, ale aj zvieratám, ktoré v hojnom počte relaxovali na slnku, takže sme mohli obdivovať uškriekané ary, roztomilé surikaty, šelmy a slony. 🐘🐆🦜

              Viac fotografií nájdete TU

            • Deň bez školských tašiek

            • Členovia školského žiackeho parlamentu zorganizovali pre svojich spolužiakov Deň bez školských tašiek. Pomôcky na dnešné vyučovanie boli zbalené veru v  kadečom 😂😎.Ďakujeme za vtipnú akciu všetkým členom žiackeho parlamentu, vrátane p. uč.  M. Pružinovej. 

              Všetky fotografie nájdete TU

            • Deň bez tašiek

            • Žiacky parlament Vás pozýva zapojiť sa do DŇA BEZ TAŠIEK na našej škole - v piatok, 20.5.2022.

              Školské pomôcky si prineste v niečom inom, nie v školskej taške (kufor, nákupný vozík, košík na hríby, ...).

              Fantázii sa medze nekladú!!!

            • Úspešné regionálne kolo IQ Olympiády

            • ❗❗❗ Kiko Lovčičan (9.A) má na svojom konte ďalší super úspech - 6. miesto v regionálnom kole IQ Olympiády a postupuje na celoslovenské kolo do Trenčína.

              GRATULUJEME!!!

              https://iqolympiada.sk/vysledky-regionalneho-kola-stred/

            • VEU v 5.A - sopky

            • Ako by to bolo, keby aj žiaci z 5.A nezažili zaujímavý blok, v ktorom boli zastúpené najmä predmety geografia a matematika. Najskôr si zopakovali si vedomosti o sopkách, aby si ich vedeli vymodelovať z cesta. Kým sa sopky piekli, tak v skupinách riešili úlohy, ktoré boli zamerané na opakovanie, keďže Testovanie 5 bolo blízko. Za správne vyriešenú sadu úloh získali indíciu. Z nich mali prísť na to, o ktorú sopku ide. Všetci to zvládli a pripravili si o nich zaujímavé prezentácie. Nakoniec si upečené sopky ozdobili šľahačkou, ovocím, nutelou, ako keby sopka chrlila lávu a s radosťou sa pustili do jej papania. Skoro sme ich nestihli odfotiť, lebo sa po nich len tak zaprášilo 😉.

              Fotografie nájdete TU

            • Trieda s jazykovým programom na Jednotke!

            • Vážení rodičia!

              Ak máte záujem, aby Vaše dieťa navštevovalo od septembra 2022 v 5.ročníku triedu s jazykovým programom - t.j. s výučbou anglického jazyka a nemeckého jazyka (4 hodiny anglického a 2 hodiny nemeckého jazyka týždenne), vyplňte prihlášku na webovej stránke našej školy.

              Súčasťou zaradenia Vášho syna/Vašej dcéry v školskom roku 2022/2023 do 5.ročníka v našej škole, je účasť na overovaní jazykových predpokladov, ktoré odborne zabezpečia zamestnanci Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Žiar nad Hronom.

              Na základe vyplnenia priloženej prihlášky, Vás budeme informovať o ďalších podrobnostiach.

              Termín overovania jazykových predpokladov je naplánovaný na 26.5.2022 a bude prebiehať v priestoroch Základnej školy, Ul. Dr. Janského č. 2, 965 01 Žiar nad Hronom

            • RIADITEĽSKÉ VOĽNO

            • ❗❗❗ OZNAM ❗❗❗

              Z dôvodu Testovania 5 je dňa 18.5.2022 (streda) udelené riaditeľské voľno pre žiakov 6. – 9. ročníka.

              Obedy budú automaticky odhlásené.

            • Margaréta Mikulová postúpila do celoslovenského finálového kola Slovíčka v malíčku

            • Na známosť sa dáva radostná správa, že naša žiačka 9.A, Margaréta Zuzana Mikulová, postúpila do celoslovenského finálového kola MSZR alias Slovíčka v malíčku.

              MSZR je projekt zameraný na slovnú zásobu v cudzích jazykoch určený pre individuálnych účastníkov vo veku od 6 rokov, ktorý sa realizuje od r. 2013 a od r. 2020 má medzinárodnú jazykovú akreditáciu.

              Margaréte srdečne blahoželáme a držíme palce vo finálovom kole! Jej slovník si môžete pozrieť TU.

              PK cudzích jazykov

            • Tretiaci a Hans Christian Andersen

            • Naši tretiaci navštívili mestskú knižnicu, kde ich privítala pani knihovníčka Kaššová, ktorá si pre nich pripravila zaujímavé podujatie na tému Hans Christian Andersen. Dozvedeli sa zaujímavosti o jeho živote a oboznámili sa s jeho tvorbou.

              Ďakujeme a tešíme sa na ďalšie stretnutie!

              Fotografie nájdete TU

            • Zážitkové učenie v 5.B

            • Spojili sme sily a piataci zažili zaujímavý blok, v ktorom boli zastúpené najmä predmety geografia a matematika. No a čo môže byť väčší zážitok ako niečo sladké, čo sa môže zjesť.

              Zopakovali si vedomosti o sopkách, ktoré si aj vymodelovali z cesta. Kým sa piekli, tak v skupinách riešili úlohy zamerané na matematickú gramotnosť a za každú správne vyriešenú úlohu získali indíciu. Z nich mali prísť na to, o ktorú sopku ide. Všetci to zvládli a pripravili o nich zaujímavé prezentácie.

              A to najlepšie nakoniec. Upečené sopky ozdobili šľahačkou, ovocím, nutelou, ako keby sopka chrlila lávu a ani sme za nenazdali, sopky zmizli v bruškách piatakov 😊.

              Fotografie nájdete TU

            • Deviataci na CLIL-hodine u štvrtákov

            • V utorok 26.4.2022 zavítalo do štvrtáckych tried šesť žiakov z 9.A. Pod vedením p. uč. Sebökovej ich prišli hravou formou naučiť základné slovíčka k téme Naša Zem a jej ochrana. 

              Deviataci si podelili témy Nature (Príroda), Recycling (Recyklovanie), Natural disasters (Prírodné katastrofy) a Protection of our Earth (Ochrana našej Zeme). Naučili sa nové slovíčka ako earth, branch, wood, grass, leaf, plant, fly, glass, plastic, flood, earthquake, footprint (Zem, konár, drevo, tráva, list, rastlina, mucha, sklo, plast, záplava, zemetrasenie, stopa). 

              Pred deviatakmi sa rozhodne nenechali zahanbiť a mnohí ich prekvapili svojou pohotovosťou a šikovnosťou. Na druhej strane aj deviataci predviedli niektoré výborné didaktické zručnosti, a tak hodina bavila všetkých zúčastnených. 

              Ďakujeme! 

              Fotografie nájdete TU

            • Pomôžte našej školy vyhrať novú techniku!

            • Vážení rodičia, milí priatelia školy,

              spoločnosť Lidl vyhlásila akciu „Slovenskô ako maľované“. Súčasťou akcie je aj súťaž o vzdelávacie pomôcky, do ktorej sa môžu zapojiť všetky slovenské základné a stredné školy.

              Hlasovať môžete na stránke https://malovaneslovensko.lidl.sk/ aj za našu školu ❗❗❗

              V zozname si nájdite Základná škola - Dr. Janského 2.

              Žiaci sa určite potešia novej technike 🧡.

              ĎAKUJEME za Vašu ochotu a podporu. 🙏🙏🙏

              ím Jednotky